Recensens

Sztálingrád (1993)

2024. szeptember 24. - Recensor

A második világháború és az egész emberi történelem eddigi legnagyobb csatáját a Volga partján fekvő Sztálingrád városában vívták meg 1942 augusztusa és 1943 februárja között. A fél éven át tartó szakadatlan harcban a város területén és környékén közel 1,3 millió katona esett el (800 ezer német és 500 ezer szovjet) és becslések szerint legalább 100-200 ezer között volt a polgári áldozatok száma is (nem beszélve a több százezer sebesültről és fogságba kerülőről). 

stalingrad.jpg

A csata részleteit sokan feldolgozták már (a Magister blog részletesen írja le a harcokat) és szinte mindegyik leírás illetve történész-elemzés kiemeli, hogy a számbeli túlerőben lévő oroszok bekerítő hadművelete  az Uránusz hadművelet hozta el a győzelmet a Vaszilij Csujkov vezette oroszok számára. Friedrich Paulus tábornagy számára nem maradt más, mint a megadás 1943 február 2-án. Ezt tekintjük a csata végének. 

Ugyanakkor a felsorolt történelmi tényeken túl a sztálingrádi csata emberi targédiák sorozata is volt. A csatáról szóló filmek ezeket próbálják megragadni, hogy átélhetővé vagy legalább elképzelhetővé tegyék a nézők számára azt a borzalmat, ami a városban zajlott annak idején a harcok alatt. 

A sztálingrádi csatáról készült már orosz, amerikai és német feldolgozás is, melyek mind más-más szemszögekből mutatják be a városi harc részleteit. Az 1993-as Sztálingrád egy német készítésű realisztikus dráma, - Joseph Vilsmaier rendezésében - mely a német katonák viszontagságait tárja elénk egy kiválasztott csoport sorsán keresztül. Látjuk őket optimistán és egymást ugratva még előző állomáshelyükön, majd a fagyoskodva, megtörten a sztálingrádi télben. A film átütően adja vissza szenvedéseiket, az elkeseredett német támadásokat, melyek nem vezettek eredményre és velük vagyunk akkor is, amikor legbelül már feladják a harcot. Nagyon élethű a film képi világa is, a romok, a lerombolt Sztálingrád látványa.

A film a csata ötvenedik évfordulójára készült. Főszerepekben: Thomas Kretschmann (Witzland hadnagy), Dominique Horwitz (Fritz), Jochen Nickel (Rollo) és Sebastian Rudolph (Müller).

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr7418499022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása