Recensens

Az utolsó esély (1995) - A mai világpolitikai helyzetet idézi [25.]

2022. július 01. - Recensens

A kedvenc 200 filmem listájának összeállításakor (melyben részt vett tanácsaival Solo és Master barátom is, így a lista végül közös "termék" lett) komoly vita előzte meg Az utolsó esély (Crimson Tide) listára való felvételét. Ez az amerikai akciófilm ugyanis megdöbbentő módon idézi meg napjaink háborús helyzetét és Tony Scott zseniális rendezésével illetve Gene Hackman és Denzel Washington emlékezetes alakításaival a 90-es évek egyik legjobbja.

crimson_tide1.jpg

A kép forrása: LINK

Az itt következő bekeretezett rész cselekményleírást tartalmaz. Aki spoiler nélkül szeretné megnézni ezt az 1995-ös filmet, ugorja át.

Az alaptörténet szerint: Oroszországban egy politikai fordulatot követően veszélyes helyzet alakul ki: egy önjelölt vezető atomfegyverekkel való fenyegetőzéssel kergeti rettegésbe a világot. Az Egyesült Államok készenlétbe helyezi teljes hadseregét és egy nukleáris fegyverekkel ellátott tengeralattjárót indít Oroszország Csendes-óceáni partjaihoz. A USS Alabama és az amerikai parancsnokság között azonban egyszer csak megszakad az összeköttetés, így a tengeralattjárón senki nem tudja, hogy a legutolsó parancsot kövessék vagy megerősítésre várjanak. A tét: atomtámadás indítása Oroszország ellen a tengeralattjáróról - és így egy globális atomháború kirobbantása - vagy várakozás egy esetleges békés fordulatra (új és egyértelmű utasításra). A hajó parancsnoka, Frank Ramsey kapitány (Gene Hackman) a rakéták kilövése mellett dönt, de helyettese, Ron Hunter hadnagy (Denzel Washington) a várakozás mellett foglal állást. Amikor azonban a kapitány parancsot ad a támadásra, Hunter leváltja főnökét. A tengeralattjáró tiszti állományát megosztja a helyzet: egyesek a kapitányt támogatják, mások az első tisztet. Pattanásig feszülnek az idegek.

A Crimson Tide legnagyobb előnye a legfőbb karakterek jellem-ábrázolása, a tengeralattjáró parancsnok és az első tiszt egymásnak feszülése, vitája, majd háborúja. Két gondolkodásmód, két világnézet és két teljesen eltérő jellem csatája ez az ócán mélyén, a világ sorsáról. Mindkét karakter rendelkezik elismerésre méltó erényekkel: az idős kapitány mellett szól az erős hazaszeretet, a magas-fokú kötelességtudat, a katonás beállítottság, míg a sokkal fiatalabb első tiszt a megfontoltság, a béke-szeretet és felelősségtudat szimbóluma. Kettejük vitája az emberiség két eltérő felfogás-típusának vitája is lehetne. 

crimson_tide2.jpg

A kép forrása: LINK

Gene Hackman és Denzel Washington is teljes átéléssel jelenítik meg karaktereiket, mindkettőjük alakítása szórakoztatóan hiteles. De ebben a filmben mindenki kitesz magáért: láthatjuk Viggo Mortensent és James Gandolfinit is tengerész-tiszti szerepkörökben ellentétes oldalakon kiállva. 

A sztori aktualitása tagadhatatlan: napjainkban is egy orosz vezető fenyegeti a világot, miközben egy másik ország városait pusztítja. Virág elvtárs szavait idézve: "a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik" [A tanú 1969]. Vajon most kik fognak dönteni majd a sorsunkról? Egy jó és egy rossz vezető vitája fog lejátszódni, mint a Crimson Tide-ban? Akárhogyan is, de Az utolsó esély egy gondolatébresztő, remek film (még ha azok a bizonyos gondolatok kényelmetlenek is jelen helyzetünkben).

recensens_alul.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr8917872849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.07.04. 06:25:53

Különleges film, az egyik kedvencem. Valóban hasonló a mostani világpolitikai helyzethez, amit cselekménye leír. Most is az oroszok fenyegetik a világot.
süti beállítások módosítása