Recensens

Ellenség a kapuknál (2001) [19.]

2022. február 20. - Recensens

Jean-Jacques Annaud rendező 2001-es háborús filmje, mely a sztálingrádi csata részleteit tárja elénk - mégpedig egy orosz mesterlövész sorsán keresztül - kivételesen élvezetes, szórakoztató és olykor megrázó élethűséggel mutatja be a két fél gigászi küzdelmét 1942-1943 telén.

A főszerepben Jude Law, Joseph Fiennes és Rachel Weisz egészen kivételeset alakítanak. A film képi világa fantasztikus, Sztálingrád rommá lőtt városrészei kiemelik a heroikus küzdelem elkeseredettségét. Ed Harris rezzenéstelen arccal alakítja azt a német mesterlövészt, akit a nácik a legeredményesebb orosz sniper kiiktatására küldenek. A film igaz történeten alapul, hiszen egy Vaszilij Zajcev nevű orosz katona valóban kivételes eredményt produkált a sztálingrádi csata során, amikor összesen 225 német tiszttel végzett. Bár nem ő volt a második világháború legsikeresebb mesterlövésze (ezt a címet a finn "Fehér halál" orozta el tőle), az orosz propaganda felkapta alakját, hogy a szovjet katonákba harci kedvet és optimizmust öntsön. Ugyanakkor Zajcev sikeressége elvitathatatlan, hiszen mostoha körülmények között, egy rommá lőtt városban, legtöbbször németek uralta területeken kellett boldogulnia.

ellensega_kapuknal.jpg

A kép forrása: port.hu

Ami a film valóságtartalmát illeti, akadnak csúsztatások, túlzások és ferdítések is a történetben. Semmi nem igazolja például, hogy a Sztálingrádban rohamozó, majd visszavonuló szovjet katonákat géppuskákkal gyilkolta volna halomra a hátukban lévő komisszár-egységek sora, hazaárulásnak tekintve pillanatnyi megfutamodásukat. Bár a keleti fronton valóban erősen jelen voltak a politikai tisztek és Sztálin tényleg halállal büntette a parancsmegtagadást vagy az árulás legkisebb jelét is, tömeges mészárlásokról nincsenek források a sztálingrádi orosz egységeket illetően. Ugyancsak kétséges a "két katona egy puska" felállás is, ami a filmben egy egész jelenetet kitölt, kiemelve, hogy mennyire kevés lőszerrel és fegyverrel rendelkeztek a szovjetek. Végül jegyezzük meg: a Kőnig őrnagy alakja teljes fikció, a valóságban nem létezett. A németek nem küldtek mesterlövészt Zajcev likvidálására, ez totálisan a forgatókönyv és rendezés terméke. 

Az Ellenség a kapuknál azonban a csúsztatások dacára is kiemelkedően jó háborús film, mert átélhetően mutatja meg a rommá lőtt Sztálingrádban folyó elkeseredett harcokat és többé-kevésbé hiteles a mesterlövészek munkáját illetően is. (Akkor tüzelnek, ha robbanás várható, a másodszor előugró lövész van nagyobb veszélyben, az utolsó pillanatban takarják ki az optikát lövés előtt a tükröződés miatt, havat tesznek a szájban a lehelet ellen ... stb, stb.) A színész alakítások is maradandóak és bár például a Jude Law - Rachel Weisz páros szerelme, erősen amerikanizált, romantikus túlzás, megragadják a reménykedő, harcra kész orosz katonák elszántságát.

Egy háborús film nem csak akkor lehet színvonalas, ha minden részletében megfelel a valóságnak, hanem akkor is, ha képes átadni a háború egy-egy elemének, csatájának esszenciáját, hangulatát, átélhetővé téve annak drámáját és heroikus küzdelmeit is. Az ellenség a kapuknál pontosan ilyen film: a háborús Volga levegőből való bemutatása, a rommá lőtt Sztálingrád városának képe, a mesterlövészek romok közti küzdelme, a rohamok és ostromok elkeseredettségének érzékeltetése mind-mind azt segítik, hogy elképzelhessük a történelem legnagyobb csatáját. Ettől olyan jó ez a film és ezért kerülhet a 10 legjobb háborús film közé.

recensens_alul.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr5917679354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása