Recensens

Top Gun: Maverick (2022) [23.]

2022. június 03. - Recensens

Ritkán lehet elmondani egy filmről, hogy "betalál" (szinte mindenkinél), de Joseph Kosinski filmje, a Top Gun-folytatás Maverick bizony ilyen. Minden korosztály számára szórakoztató: a 45 felettiek nosztalgikus emlékek miatt élvezik (felidézve az 1986-os Tony Scott rendezést, a Top Gunt a 24 éves Tom Cruise főszereplésével), a fiatal felnőttek a sztorit és az akciófilmes mércéhez képest igényes színészi teljesítményeket értékelik, a kamaszok pedig a pörgős akció-jeleneteket, vadászgépes trükköket díjazzák.

maverick1.jpg

A kép forrása: LINK

A Top Gun: Maverick egyszerűen jó film. Hogy miért? Mert jól kitalált a forgatókönyv, igényes a rendezés, jók a főszereplők (az 59 évesen is fiatalos Tom Cruise, az 51 évesen is szexi Jennifer Connelly és a kiköpött Goose-ifjú, Miles Teller) és szórakoztató szinte minden jelenet, a látványos vadászgép felszállásokról, légi-harcokról nem is beszélve. Pedig kell beszélnünk róla, mert elképesztő mennyi munkát és színvonalat tettek az F-18 vadászgépekkel folytatott jelenetekbe. Szinte ott lehetünk mi is a pilótákkal a magasban 9 és 10 G terhelés mellett a hangsebesség többszörösével repülve.

Mindezeken túl még az alapsztorinak is van értelme: az amerikaiak össze akarnak hozni egy F-18 vadászokkal végrehajtott veszélyes küldetést egy ellenséges ország egyik bázisa ellen olyan módon, hogy a csodával határos módon eltaláljanak egy alig pár méter átmérőjű célpontot, megússzák az ötödik generációs ellenséges vadászok támadásait, kibírják a 10 G nyomást a manővereik közben és megússzák a rengeteg rájuk kilőtt légvédelmi rakéta esetleges becsapódásait is.

Tom Cruise remekül helytáll ezúttal is mint Pete "Meverick" Mitchell hadnagy, pedig most a balesetben elhunyt barátjának, Goose -nak a fiával, Bradshaw hadnaggyal (Miles Teller) is meg kell kedveltetnie magát. Emellett ki kell képeznie a lehetetlenre a rábízott fiatal vadászpilótákat és még felettese, Simpson tengernagy (Jon Hamm) elismerését is ki kell vívnia. Simpson enyhén szólva nem kedveli Mavericket és folyton kirúgását tervezi. Ilyen körülmények között lenne a korosodó százados feladata egy nehéz bevetés sikerre vitele, amihez lelki támogatást csak a gyönyörű Pennytől kap (Jennifer Connely) aki alighanem a legszebb 50-es bártulajdonosnő az egész Egyesült Államokban. 

maverick2.jpg

A kép forrása: LINK

Negatív kritika nehezen mondható a filmről, talán csak annyi, hogy az 1986-os Top Gunban még érezhető tisztelet a legendás vadászpilóta-parancsnokok iránt láthatóan semmivé foszlik a Maverickben. Az ifjú, alig 30 éves pilóta-hadnagyok a legkevésbé sem tisztelik az évtizedek óta helytálló legendássá váló Mavericket (vagy bárki mást), ami nagyon ellentétes a Top Gun szellemével. Az 1986-os részben ugyanis Viper-parancsnok (Tom Skerritt) megkérdőjelezhetetlen tekintély a fiatalok előtt, ám ezt az elismerést nyomokban sem látjuk ebben az új epizódban. Ez persze lehet szándékos is, azt jelezve, hogy a mai generációk számára a "tisztelet" sajnos már nem sokat jelent (ami igaz is egyébként). 

Nagyon jók viszont a zenei betétek, megidézik az 1986-os Top Gun hangulatát és szerencsés, hogy felbukkan (ha csak egyetlen jelenet erejéig is) Val Kilmer, mint Kazansky tengernagy. A magas rangú tengerész-tiszt segíti Mavericket, félretéve a régi Iceman - Maverick ellentétet és elismerve egykori riválisának kivételes tehetségét. Bár akciófilmről van szó, ehhez a kategóriához mérten meglepően sok "színészetet" kapunk valódi konfliktusokkal. Ott van mindjárt Maverick viszája egykori társának fiával, (Bradshaw hadnaggyal) aki haragszik a kiképző századosra, mert úgy érzi akadályozza karrierjét (pedig Maverick csupán félti és aggódik érte). Aztán ugyancsak érdekes Maverick és felettesének, Simpson tengernagynak az ellentéte, mely konfliktusban a kiképző-pilótának sikerül kivívnia főnöke elismerését. Végül láthatunk egy kibontakozó szerelmet is némi humorral (főleg a hölgy kamasz lányának felbukkanása után) illetve egy önmagának tekintélyt kiharcoló vezetőt, akinek sikerül mégis lenyűgöznie (főleg pilóta-bravúrjaival)a rábízott ifjú titánokat. Tom Cruise mindegyik interakcióban nagyot alakít és mellesleg bizonyítja 59 éves korához képest megdöbbentően jó formáját is.

A zárásban persze minden célegyenesbe ér: az akció összejön az 50-es hős pedig nem ám magányosan, elváltan, egyedül maradva tengődik, nyomorult anyagi helyzetben valami lukban, hanem elnyeri a környék legszebb nőjének kezét és mindenki által szeretve, köztiszteletben várhatja a boldog öregkort.

A Top Gun Maverickben kapunk tehát izgalmakat földön égen, vízen, lenyűgöző vadászgép-párharcokat, romantikus jeleneteket (a női nézőkre is gondolva) és egy tényleg remek rendezésű sztorit happy enddel. Értékelésem: 90%. Ezen a hétvégén másodszor is megnézem a moziban; azt hiszem ennél jobb ajánlást nem is mondhatnék a Maverickről. 

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr317847293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.06.03. 10:32:20

Kérdés: milyen típusú ötödik generációs vadászgépek láthatóak a filmben az ellenséggel való harcban, amikor megtámadják az idegen támaszpontot?

Recensens 2022.06.05. 14:01:47

@Jäger_: Sajnálom, hogy nem válaszolt senki, sajnos én sem tudom a választ! Az amerikaiak legjobb vadászgépei ma az F-35 Lightningok és az F-22 Raptorok. Ezek ötödik generációsak, akárcsak az oroszoknál a Szu-57 és a kínaiknál a J-20. Én úgy tudom jelenleg ez a 4 ötödik generációs vadászgép ismert.

midnight coder 2022.06.06. 22:01:03

Sajna sehol nem találtam meg 3D-ben. 2D-ben meg előbb-utóbb itthon is meg tudom nézni.

Petrus Rosidus Maximus 2022.06.07. 08:25:04

@midnight coder: Jajj de kár ezt a remek filmet gagyi 3D-ben nézni. Pazarlás.

Argus_ 2022.06.07. 09:01:43

@Jäger_: Szerintem Szu-57 es orosz vadászgépek. Ebben a cikkben is erre tippelnek:

www.hitc.com/en-gb/2022/05/31/5th-generation-fighter-top-gun/

Recensens 2022.06.07. 09:06:58

@Jäger_: @Argus_: Én is olvastam több angol nyelvű cikket is arról, hogy a Maverickben Irán ellen indítják azt a bizonyos bevetést és Irán Szu-57 ötödik generációs vadászgépeket vásárolt urándúsító üzemének védelméhez. A filmben tehát továbbfejlesztett Szu-57 es orosz vadászokra tippelnek. Például itt is:
militarywatchmagazine.com/article/these-four-fighters-starred-in-the-new-pentagon-backed-top-gun-film-how-do-their-screen-performances-compare-to-reality

Ződ2000 · http://egzostive.com 2022.06.13. 11:39:48

@Recensio: Mivel F14-est csórnak el egyértelműen Iránban járnak (a Sah szerezte be, és azért is szűntették meg az F14-est hogy a fundemantalisták ne jussanak alkatrészhez).

Az ellenséges gép valszeg egy PAKFA / Szu57 ami egy hihető történet a közeljövőre a múlt fényében, mert az iráni légierő is vásárolt orosz gépeket.

Gondolom a gépek animáltak, de elég közel állnak a fényképeken szereplő Szu 57-esekez.

Amúgy érdemben az USÁ-nak van csak 5 gen gépe (abból is már szinte a második generációt hozták ki), Kína még csiszolgatja a J20-ast (de legalább már hadrendben van több tucat gép), Oroszország még az előszériás gépekenél tart (állítólag hat darabot már legyártottak).

Recensens 2022.06.13. 11:51:52

@Ződ2000: Egyetértek. De a Szu-57 -ről alig tudni valamit. Találtam olyan hírforrásokat, hogy Szíriában és mostanában Ukrajnában is vetettek be belőlük. De hogy hány darab készült el, sehol nem találni infókat. Elképzelhető, hogy tényleg csak 6 db, ahogy a Wikipedián szerepel.
süti beállítások módosítása