Recensens

Barátnőt felveszünk - szürreális vígjáték [32.]

2023. június 25. - Recensens

Jennifer Lawrence az Éhezők viadala az Utazók és a Vörös veréb filmek sztárja a számomra, akit egy kicsit különc szépségnek és meglehetősen jó színésznőnek tartok (a maga módján). Ezúttal azonban valami elképesztően gyenge produkcióhoz adta nevét (+ arcát és testét), mert a Gene Stupnitsky rendezte Barátnőt felveszünk (No Hard Feelings) egy szürreálisan ízléstelen mű-film.

jennifer_lawrence.jpg

Forrás: imdb.com

Az alaptörténethez az ötletet alighanem a Tom Dey rendezte 2006-os Anyám nyakán adhatta, melyben Sarah Jessice Parker és Matthew McConaughey a főszereplők. Ott is a szülők bérelnek fel egy nőt azért, hogy fiúkat elcsábítva önálló életre motiválják a szülői házban rekedt fickót. Ez a 2006-os film valóban nem rossz: Sarah Jessica Parker megfelelő a csábító szerepére, Matthew McConaughey pedig nagyon szórakoztató alakítást nyújt. Az egész valahogy jópofa és vicces. Annak idején emlékszem 80%-os értékelést adtam rá. Tetszett.

Ám a Jennifer Lawrence féle verzió kimondottan ízléstelen, mert egy gyereknek látszó, teljesen fejletlen kamasz és egy érett 30-as nő kapcsolatát parodizálja ki. A főszereplő a fiú Percy (Andrew Barth Feldman) csak 19 éves és teljesen balfék. Sajnos a 2020-as évek tipikus fiú-típusa: vagyis nincs benne szenvedély, nőiesen kényes, határozatlan, férfiatlan és nulla vagányság jellemzi. Tökéletes ellentéte a tüzes, szenvedélyes és ízig-vérig nőies Maddie -nek, aki mégis megpróbálja elcsábítani a srácot (noha már 32 éves), mert a szülők egy kocsit ígérnek neki, ha ez sikerül. A szülők ugyanis azt szeretnék, ha a fiú úgy menne egyetemre, hogy kicsit életrevalóbb (és már legalább nem szűz). Egy sereg komikusnak ható (valójában szürreális) helyzet és jelenet után a kísérlet kudarcba fullad: a balfék Percy továbbra is balfék marad (és még szűz is), viszont szerez egy barátot a gyönyörű Maddie személyében. Kábé ennyi a film lényege.

baratnot_felveszunk.jpg

Forrás: LINK

Közben az egyik jelenet megdöbbenést kelt: a tengerparton fürdőznek este, teljesen meztelenül (a kamasz fiú és a nő), amikor egy csapat fiatal megpróbálja ellopni ruháikat (de eredeti ötlet). Ám ekkor Maddie kiront a vízből, teljesen meztelenül leveri a srácokat. Meghökkentő az egész és nem tudni, hogyan vették rá erre Jennifer Lawrence -t. Akadnak még más meglepő jelenetek, melyek nem jó értelemben okoznak megdöbbenést, hanem ízléstelenségükkel és szürrealitásukkal.

Rossz érzés elképzelni egy jövőbeni világot, melyben a fiúk valójába kényes kislányok, a szülők keresnek szex-társat gyermekeik számára és eltűnik a férfiasság meg a vagányság. Olyan mint az 1993-as Pusztító (Demolition Man) című filmben John Spartan (Sylvester Stallone) ébredése a szép új világban. Isten mentsen meg tőle! Sem megélni sem elképzelni nem akarom (többé).

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr6118153148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása