Recensens

Thor: Ragnarök (2017)

2023. július 30. - Recensor

A Marvel-világ egy egészen különleges univerzum, mely több tucat filmből és több tucat szuperhős-karakterből áll. Már a legelső általam látott Marvel-film megtekintésekor (2000-ben vetített X-Men kívülállók) megszeretem a meta-hősök világát és onnantól kezdve minden filmet megnéztem, amit csak a Marvel kínált. Igazán azonban csak 2008-as Vasember tett a műfaj rajongójává. Mára kialakult nálam egy sorrend is melyen az első két helyen - holtversenyben egymással - a két legjobb szuperhős történet található: a Galaxis őrzői (2014) és a Thor: Ragnarök. Most ez utóbbiról lesz szó. 

thor_ragnarok.jpg

Thor a germán mitológia fontos alakja, a mennydörgés és vihar istene, Odin (főisten) gyermeke. A Marvelnek tehát nem kellett különösebben "erőlködnie" azzal, hogy szuperhőssé tegye ezt a figurát, hiszen már vagy 2 ezer éve az. Thor elsősorban hatalmas erejének és különleges kalapácsának köszönheti legyőzhetetlenségét és azt a tényt, hogy őt tekinthetjük a legerősebb bosszúállónak (legyőzi Hulkot is). Összesen három Thor film készült eddig, három különböző rendezőtől: 2011-ben (direktor: Kenneth Branagh), 2013-ban (rendező: Alan Tyalor) és 2017-ben Taika Waititi zseniális rendezésében.

A Thor: Ragnarök azért olyan különleges film, mert megtalálja az egyensúlyt a humor és a komolyan-vehetőség között, miközben egy jó sztorit mesél el, kiválóan felépített és bemutatott karakterekkel. Chris Hemsworth remek alakítást nyújt, folyamatosan adagolva nézőinek a poénokat. A sztoriban fő ellenfele halottnak hitt nővére Hela (Cate Blanchett), aki Odin váratlan halála után a trónt akarja önmaga és gonosz erői számára. Thor azonban szembeszáll vele, noha erre rámegy fél szeme, legendás kalapácsa (és minden ideje, energiája). Segíti azonban a csoda-szép valkür-lány (Tessa Thompson) és Heimdall (Idris Elba).

A film legjobb része a szemétbolygón játszódik, ahol a Grandmaster (Jeff Goldblum) az úr. Ide a fogolyként kerül Thor, de mivel kiáll a helyi bajnokkal, esélye van a megszabadulásra. A helyi bajnok pedig meglepetésre nem más, mint Hulk (Mark Ruffalo), aki évek óta együgyű változatában él a bolygón (eltemetve önmagában Bruce Bannert, aki eredetileg Thot barátja). Megmérkőzésük Thor győzelmével ér véget és Bruce is előjöhet Hulkból. Összeáll tehát a nagy csapat, mely megmentheti Asgart a gonosz Helától. Utolsó pillanatban áll melléjük Hela csatlósa, Skurge (Carl Urban) és a minden lében kanál tesó, Loki (Tom Hiddleston), aki hol segíti, hol gátolja a Thor-csapat működését.

A Thor: Ragnarök a legjobb Marvel-produkciók egyike - sőt nálam az ELSŐ holtversenyben a 2014-es Galaxis őrzőivel. Mindenkinek jó szórakozást nyújt, aki megőrizte gyermeki énjét és fantáziáját. Nekik ajánlom elsősorban. Értékelésem: 90%. recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr9518182233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása