Recensens

Az Északi - The Northman (2022) [22.]

2022. május 21. - Recensens

A magyar honfoglalás idején, azaz 895-ben (és az azt követő évtizedekben) játszódik Robert Eggers történelmi drámája, mely Az Északi (The Northman) címet kapta. A hangulat a vikingek korát idézi, a helyszín pedig a messzi észak IX.-X. századi vad, misztikus és véres világa.

eszaki.jpg

A kép forrása: thegeek.hu

A történet középpontjában egy skandináv törzs áll, a berserker törzs mely valóban létezett. Harcosaik vadak voltak és önmagukat vadállatoknak hitték (farkasoknak és medvéknek). A filmbeli történet középpontjában a törzs hercege áll, Amleth (Alexander Skarsgård), aki gonosz nagybátyjának, Fjölnirnek (Claes Bang) az ármánykodása és vérengző hatalomátvétele következtében elveszti királyként uralkodó édesapját (Ethan Hawke). A történet elmenekülése és felnőtté válása utáni éveiről illetve bosszújáról szól egy véres drámát bemutatva, mely a skandináv mitológiát használja fel a hangulatteremtéshez. Néhol hatásvadász, néhol valóban drámai, néhol pedig túlzónak tűnő az egész. Az alaptörténet lényege a bekeretezett részben, alább olvasható:

A kisfiú Amleth a gyilkosság után elmenekül a törzstől és mivel Fjölnir azt hiszi, hogy a tengerbe veszett, új életet tud kezdeni egy másik északi népcsoport harcosaként. Az ifjúból gyorsan felnőtt lesz és hatalmas, erős, kegyelmet nem ismerő viking harcos. Új törzsével feldúlja a ruszinok államát (a későbbi Oroszországot), miközben megismeri a gyönyörű Olgát (Anya Taylor-Joy), aki különleges látnoki-, és varázs képességekkel bír. Amleth orosz földön veszi hírét annak, hogy apja gyilkosát elűzték hazájukból a norvégok és Izlandon telepedett le. Ekkor elhatározza, hogy rabnak (rabszolgának) álcázza magát eljut Fjölnírhez, majd megöli. Olgát szintén rabszolgává teszik, így együtt indulnak útnak rabláncon Izlandra. A film cselekményének innentől a messzi Izlandon folytatódik és annak egy aprócska domboldali településén (max 5-6 ház), ahol Fjölnír él a katonáival. Amleth megpillantja anyját, akiről úgy tudja, hogy kényszerből van nagybátyjával és felméri lehetőségeit a gyilkosságra. Végül Olgával összefogva próbálja megölni Fjölnírt, mely elsőre nem sikerül. Közben döbbenetes dolgokat tud meg anyjáról mely átértékel mindent, amiben addig hitt.

A túlzó részek szinte nevetségesek, mert nehéz hihetőnek elfogadni, hogy a viking törzsek vadállatok módjára éltek volna, önmagukat farkasoknak és/vagy medvének gondolva. Egy-egy jelenet kimondottan hatásvadász és már-már komikus. Az alaphangulat végig a véres dráma és a komikus hatásvadászat határán egyensúlyoz. Ami mégis pozitív irányba billenti a mérleget az a 194 centis, kigyúrt Alexander Skarsgård fellépése, harcias küzdelme és a csinos Anya Taylor-Joy játéka. A vezércsel ifjú sakkozónőjeként nagyszerűt nyújtott és ebben a filmben is kiemelkedő a jelenléte.

Az Északi mégis egyszer nézős dráma, melyben a véres harci jelenetek és az unalmas elnyújtott részek felváltva teszik próbára türelmünket. Sajnos hiányzik az egészből a grandiózusság, Fjölnír "népe" maximum 20 fő, faluja alig néhány ház, így nem érezzük a legjobb történelmi filmek lenyűgöző katarzis-hatását. Értékelésem: 65%.

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr7017837141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása