Recensens

A zongorista (The Pianist) 2002

2021. december 31. - Recensens

zongorista.jpg

A The Pianist rendhagyó helyet foglal el a legjobb háborús filmek listáján, mivel nem a frontokon játszódik, hanem egy lengyelországi zsidó zongorista (Wladyslaw Szpilman) hányattatásait és csodával határos megmenekülését mutatja be a nácik által megszállt Varsóban. Roman Polanski egyik legjobb filmje egyszerre háborús dráma és életrajzi mű is, melynek premierjére 2002-ben a Cannesi Fesztiválon került sor. (Itt rögtön Arany Pálma díjat nyert.) Az alkotás egy évvel később bezsebelt még három Oscart is és az egész világot „bejárta”.

A film főhősének karakterét Adrien Brody alakítja egészen fantasztikus játékkal. A mű bemutatja a mindent túlélni akaró zsidó zongorista megmenekülésének történetét: azt, ahogyan megússza az egyik haláltáborba való elszállítását, ahogyan bujkál a varsói gettóban, a keresztény, lengyel barátok segítségnyújtását (a gettón kívül) és végül egy német tiszt egészen megdöbbentő – de számára az életet jelentő - beavatkozását.

Szinte hihetetlen, de Szpilman az egész háborút kihúzza a bujkálásai során Varsóban. Az igazi fordulópont ennek során az a szitu jelenti, amikor kiürítve a varsói gettót, családját egy Treblinkába induló vonatra teszik, ám őt egy zsidó kápó megmenti a biztos haláltól. Gyakorlatilag innentől, vagyis 1942 augusztus 16-tól bujkál egészen az orosz csapatok megjelenéséig, azaz 1945 január 17-ig. Ez pontosan 2 év és 5 hónap, a nácikkal teli Varsóban. A film igazából ennek a két és fél évnek a krónikája.

Bár a Zongorista a háborús-film kategóriában csak a Filmworlds blogon a tizedik helyet kapja nálunk, más szempontból a legjobb valaha készült filmek egyike. Értékelésünk: 90%.

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr7516800314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása