Recensens

Dutyi dili (1980) [21.]

2022. április 02. - Recensens

Az 1980-as őrült keverés (Stir Crazy), azaz Dutyi dili az egyik legjobb valaha készült vígjáték a filmtörténelemben Sidney Poitier rendezésében és a nagy páros: Gene Wilder - Richard Pryor főszereplésével. A 100 legjobb film listáján ötödik helyezett alkotás alaptörténete egyszerű: Skip és Harry hétköznapi életet élnek (egyikük áruházi hekusként, másikuk felszolgáló alkalmazottként dolgozik) és bár barátokként jól megvannak egymással, állásaikból elbocsátják őket ami után új életre és új lakhelyre vágynak. Neki is indulnak a messzeségnek egy kivénhedt furgonnal, ám alig jutnak egy közeli városig, máris belekeverednek egy bankrablásba.

dutyidili.jpg

A kép forrása: LINK

A furcsa párost vagy száz évnyi börtönre ítéli a bíróság, amit érthetően nehezen fogadnak, főleg mert ártatlanok a rájuk fogott bankrablásban. A börtönélet számtalan vicces helyzetet hoz Skip és Harry számára, miközben sajátos kis baráti kör is kialakul körülöttük. Még a félelmetes, kétméteres, 200 kilós Grossberger (Erland van Lidth) is melléjük áll (pedig őt épp megtörésükre uszítja rájuk az igazgató). Közben ügyvédeik odakint mindent megtesznek szabadulásukért és a csinos Meredith (JoBeth Williams) is vonzódni kezd Skiphez. A szívtelen börtön-igazgató azonban erős őrizet alatt tartja a párost, mert rájön arra, hogy Skip igazi rodeo-tehetség és valamilyen érthetetlen okból New Yorki létére is képes kivételesen hosszan megülni a bikát. A film utolsó szakasza a két férfi szökéséről szól és a happy endről.

A Dutyi dili egy szórakoztató, vicces, sőt kacagtató vígjáték, mely a két főszereplő, Gene Wilder és Richard Pryor miatt annyira élvezetes. Csetléseik - botlásaik és szerencsétlenkedéseik melyek valahogyan mindig megmentik őket minden helyzetből, ösztönös szimpátiát ébresztenek bennünk.  Bár sajnos már mindketten elhunytak (Pryor 2005-ben, Wilder csak 2016-ban) ez a film mint a leginkább élvezetes alkotásuk örökre beírta nevüket a filmtörténelembe. A Dutyi dili értékelése: 100% nálunk.

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr817795947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2022.04.03. 20:22:46

kedvencem, kb 20x láttam. igaz abból vagy 10x mint a sereg mozigépésze...
süti beállítások módosítása