Recensens

Egy nagyon klassz romantikus vígjáték: Szerelem a Fehér Házban (1995)

2021. december 12. - Recensens

A vígjáték-rendező Rob Reiner (Harry és Sally, A bakancslista, Egy becsületbeli ügy) egy szórakoztató, vidám és romantikus vígjátékot rakott össze 1995-ben, Annette Bening, Michael Douglas, Martin Sheen és Michael J. Fox főszereplésével. A téma: egy szerelmi történet, melynek helyszíne a Fehér Ház. Az Egyesült Államok elnöke, Andrew Shepherd (Michael Dougles) magányos özvegyként megismeri a gyönyörű környezetvédelmi ügyvédnőt, Sydney Ellen Wade -t (Annette Bening), akit a nyilvánosság kizárásával próbál meghódítani.

szerelem_a_feherhazban.jpg

A kép forrása: port.hu

Az elnök vállalása csak első pillanatra tűnik egyszerűnek, valójában nagyon nehéz feladat, mert politikai ellenfelei, főleg ellenlábasa, a konzervatív Rumson szenátor (Richard Dreyfuss) kihasználják támadhatóságát és kikezdik bimbózó kapcsolatát az ügyvédnővel. Ráadásul Shepherd könnyelmű ígéretet is tesz a nőnek arra vonatkozóan, hogy segíti a környezetvédelmi törvény keresztülvitelét, ám közben népszerűsége visszaesik, így ígéretének megszegésére kényszerül. Végül azonban ráébred, hogy mi az igazán fontos számára és egy nagyszerű nyilvános beszédben (melyet a rádió is közvetít így Sydney is meghallgat), bocsánatot kér a nőtől és szava megtartásáról dönt, felvéve a kesztyűt támadóival szemben.

A szerelem a Fehér Házban Bill Clinton elnöksége idején játszódik, a 90-es évek közepén, mondhatni Amerika "fénykorában" amikor még a válságok, botrányok, járványok előtt vagyunk (a Bush 2 és Trump-ciklust megelőző években) amikor az elnöki hivatal tiszteletébe még az elnök szeretete is belefért. [Hol vagyunk már ettől.] A történet légköre így pozitív, valódi érzésekkel teli és romantikusan infantilis, ami kellemes elmerülést okoz a gondtalan naivitásban. Időnként jólesik ebbe menekülni a jelenlegi világ gerinctelen, számító és érzéketlen légkörében élve.

szerelem.jpg

A kép forrása: tv2play.hu

A film a Rotten Tomatoes kritikusainál 91% -on áll, ami világosan jelzi, hogy a Szerelem a Fehér Házban sokkal több egy átlagos romantikus limonádénál. Számomra régóta nagy kedvenc, mely akárhányszor újranézhető. Hosszú és unalmasnak ígérkező téli estéken ideális választás pároknak és családoknak is. Értékelésem: 85%, hiszen szerepel a 10 kedvenc filmem listáján is (Harper társblogunkon).

4csillag.jpg

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr2516781622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása