Recensens

Miért baj, ha új módon jelenítik meg Poirot alakját? [17.]

2022. február 17. - Recensens

Posztom reakció a 2022 februrár 17-én, a port.hu oldalon megjelent cikkre: "Tovább rombolja az Agatha Christie - féle mítoszt az új Poirot" /Vajda Judit/. 

Agatha Christie 1976 január 12-én hunyt el, de írói fénykorát a 30-as, 40-es és 50-es évek adták. Összesen 80 regényt és színpadi darabot írt, melyek közül detektív-történetei tették őt leginkább ismertté. Hercule Poirot alakját 1920-ban találta ki, amikor "A titokzatos stylesi eset" című regénye megjelent. Innentől fél évszázadon keresztül (!) egészen 1975-ig összesen 33 regényben szerepel Poirot karaktere. Az utolsó Poirot-darab címe: "Függöny: Poirot utolsó esete". 

poirot.jpg

A kép forrása: LINK

A figura jellemzői: belga származására büszke, fiatalon rendőr-nyomozóként dolgozó, alacsony termetű de mindig elegánsan öltözködő, gondosan ápolt bajusszal rendelkező férfi, aki magán-detektívként szerzett világ-hírnevet magának, számtalan bűneset megfejtésével. Jellemzője a konzervatív gondolkodás, erkölcsös viselkedés, lovagias udvariasság és az erőszaktól való tartózkodás (már-már undorodás). Poirot gyors észjárású és nagyon jó emberismerő. A nők kevéssé érdeklik, a fegyvereket pedig utálja. 

A filmvásznon számtalan színész jelenítette meg a karaktert: Peter Ustinov, David Suchet, Ian Holm, Albert Finney, Tony Randall, Alfred Molina, John Malkovich és most: Kenneth Branagh. Közülük külsőre talán David Suchet áll legközelebb a figurához. (Suchet 168 centi magas és testalkata is éppen jó, mindenesetre közelebb áll Agatha Christi leírásához, mint például a 190 centis Alfred Molina, vagy 110 kilós Peter Ustinov.)

hercule_poirot.jpg

Poirot eddigi megformálói. Suchet a bal alsó sarokban látható. Forrás: LINK

Kenneth Branagh lelkes Agatha Christie rajongóként, az írónő két detektív-regényét is filmre vitte: előbb 2017-ben a Gyilkosság az Orient expresszen című krimit, majd 2021-ben a Gyilkosság a Nílusont. Agatha Christie mindkettőt a 30-as években írta (az Expresszt 1934-ben, a Nílust 1937-ben).

Branagh mindkét filmjében modernizálta Poirot karakterét, nála a belga magán-detektív nem az a konzervatív, fegyverektől tartózkodó, vaskalapos és maradi figura, mint Christie regényeiben, hanem nyitottabb, nők iránt is érdeklődő, férfias hős, akinek jelleme többrétegű. A váltás sokaknak nem tetszik, pedig a 30-as, 40-es években még vonzónak tűnő férfi-típus, "áramvonalasítása" a kétezres évek elvárásaihoz, élvezhetőbbé és új korosztályok számára is érdekesebbé teszi a karaktert.

A Kenneth Branagh féle Poirot kétségtelenül színesebb egyéniség, mint ahogyan azt több mint 100 éve (!) 1920-ban Agatha Christie elképzelt. A változtatás a legkevésbé sem árt a karakternek, sőt befogadhatóbbá teszi. A Halál a Níluson stílusos krimi, mely egyszerre tudja megidézni a korabeli világ archaikus jellemzőit és az időtlen értékek különlegességét egy rejtélyekkel teli történet keretei között. 

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr1217585598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2022.02.19. 10:43:55

Jó gondolatok és jó írás, köszönöm!
Én is olvastam a port.hu kritikáját, lévén holnap fogom megnézni moziban a filmet. Szívesen és nyitottan várom. Nem értem miért volt ez a - számomra - elvakult ragaszkodás az eredeti karakterhez, és Brannagh gyakorlatilag sárba döngölése. Jó színésznek tartom, és jó rendezőnek is Csak egy példa az elvakultsággal - és az eredethűséggel - kapcsolatban: ha már ennyire szőrszálhasogató volt a kritikus miért nem említette pl. hogy az Orient Express eredeti végállomása a valóságban teljesen máshogy nézett ki Istanbulban, mint ami a filmben ábrázolva volt? Én ott voltam, láttam a máig létező eredeti végállomást...
Szóval várom a filmet nagyon . Az első is parádés szerepsztással volt, a mostani is az, a DM módosított zenéje pedig már az előzetesek alapján is felcsigázta a hangulatom :)

kéki béla 2022.02.19. 10:44:29

Ustinovot szerettem, mint Poirot-t.
Branagh viszont egy borzasztó ripacs. Kb. mint Will Smith vagy Steven Seagull (sic!) színvonala, csak persze a maga műfajában.

Dan da Man 2022.02.19. 10:47:26

Ugyanaz a fanyalgás megy, mint Bonddal kapcsolatban.

Közben meg ha "olyanra" csinálnák, akkor az lenne a fájdalom, hogy "semmi újat nem tudnak már kitalálni".

Én azt gondolom, hogy ez a változás a "konzervatívan visszafogott" kategória. Nem mozdultunk el időben (mondjuk a jelenbe), nem mozdultunk el térben (mondjuk a Hudson-ra), és nem kezdtünk el radikálisan rasszokat váltani...
Az más kérdés, hogy EGYÁLTALÁN van-e szükség és igény Poirot kalandjainak megfilmesítésére.
De ez majd a pénztáraknál eldől.
Ha már viszont megtörtént, akkor inkább így, mint sokféle sokkal ízléstelenebb módon...

De ez persze szigorúan az ÉN véleményem...
süti beállítások módosítása