Recensens

Sherlock Holmes (2009)

2022. január 01. - Recensens

sherlock_holmes.jpg

Sherlock Holmes, 2009-es akciófilm, rendezője: Guy Ritchie, főszerepben: Robert Downey Jr, Jude Law és Rachel McAdams. (port) Eredeti történet: Sir Arthur Conan Doyle 1887-es első regénye, majd a később megjelenő további három Sherlock regény. Ezek cselekménye (egyetlen kivétellel) 1878 és 1907 között játszódik. Legfőbb karaktere egy londoni detektív, aki magas intelligenciájáról és minden részletet memorizáló megfigyelő-képességéről híres. Segítője Doktor Watson (a volt brit katonatiszt és orvos) aki egyben narrátora is a regényeknek.

Guy Ritchie 2009-es rendezése a régi, Doyle regény-alapot veszi elő és önti látványos, pörgős, izgalmas formába. Ez a sokadik megfilmesítés is voltaképp egy nyomozás, mégpedig egyedi poénokkal, vitriolosan szellemes párbeszédekkel (Holmes és Watson között) a XIX. századi London utcáin, miközben lenyűgöző akciójeleneteket és akrobatikus verekedéseket láthatunk. Izgalmas, rejtélyekkel teli történet, pörgős rendezéssel. Ezúttal a főgonosz Lord Blackwood (Mark Strong), aki befolyásos személyeket maga mellé állítva sző veszélyes összeesküvést a hatalom megszerzéséért Angliában. (A második részben Moriarty professzor mozgatja a szálakat Jared Harris alakításában.) Ám Holmes mindkét esetben résen van és Watsonnal együtt lerántják a leplet a gonoszakról.

Robert Downey kétségtelenül nagyot alakít és Jude Law is szenzációs doktor Watsonként. Rachel McAdams pedig gyönyörű, mint mindig, ám ezúttal csipetnyi vagánysággal fűszerezi alakítását. A 2009-es Sherlock Holmes, miként a 2011-es folytatás is (Árnyjáték) élvezetes, szórakoztató mozi, a 19. századi London megidézésével és lenyűgöző látványvilággal.

recensens_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr1816800488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása