Filmelemzés

2018. július 29. - Recensens

A filmek elemzéséhez és a megszülető recenzió élvezetes, színvonalas megírásához szerintem három dolog szükséges: először is a filmek terén némi tapasztalat (vagyis elegendő számú film megtekintése), másodszor ízlés (velünk született, vagy fejlesztett), harmadsorban pedig elemző- és fogalmazó képesség (ami nagyon megkönnyíti a posztok elkészítését). Ha ezek nagyjából megvannak, akkor nem árt egy szempontrendszer sem, ami alapján képesek vagyunk minden filmes alkotást, nagyjából azonos kritériumok mentén vizsgálni. Nálam ez 5 elemből áll:

  • 1. sztori
  • 2. rendezés
  • 3. színészi teljesítmények
  • 4. látvány
  • 5. egyediség

Persze szubjektív, hogy ki mit tart fontosnak. Az 1929 óta évente megtartott Oscar-gála - mely a legrangosabb filmművészeti díjazásokról szól - a következő értékelési kategóriákat alkalmazza: legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb fő- és mellékszereplő és legjobb technikai megoldások (operatőr, díszlet, jelmez, hangkeverés, vágás, smink, effektusok).

A Recensens blogon csillagokkal történik az értékelés: maximum 5 csillag adható, de fél csillagok is árnyalják a végső eredményt. Nagyjából tehát így zajlik a filmelemzés és recenzió készítés a blogon. De mint minden érdekes dolog, ez is a gyakorlatban tapasztalható meg komolyabban. Olvasd tehát írásainkat és tájékozódj nálunk a filmekről!

5csillag.jpg

recensens_belyegkep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://recensens.blog.hu/api/trackback/id/tr1714149361